Sam jeden i inni. Wrocławskie odczytanie twórczości Józefa Mackiewicza pod redakcją Małgorzaty Misiak, Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, Warszawa 2024, ss. 280, ISBN 978-83-8229-974-8 - Davlevič, Mirosław (Slavistica Vilnensis, 2026)
Publikacja jest zbiorem studiów i polemik historyków, literaturoznawców, teoretyków literatury i językoznawców, poszerza wiedzę o dorobku pisarskim i publicystycznym Józefa Mackiewicza oraz podejmuje próbę współczesnego odczytania jego dzieł z dzisiejszej perspektywy. Recenzowana publikacja nie tylko poszerza wiedzę o jego dorobku pisarskim, lecz także prowokuje do stawiania nowych pytań oraz prowadzenia dalszych badań i otwartego dyskursu.