Переводы и редакции жития прп. Иоанна Лествичника в церковнославянском Пр - Čistiakova, Marina (Slavistica Vilnensis, 2026)
Согласно рукописным источникам, Иоанн Лествичник прибыл в монастырь св. Екатерины на Синае в шестнадцатилетнем возрасте. Здесь он стал учеником аввы Мартирия, а в двадцать лет принял монашеский постриг. До смерти своего наставника он оставался в монастыре, после чего удалился в уединенную пещеру в долине Синая. Там он проводил время в молитве, чтении душеполезных книг и возделывал огород. После сорока лет отшельнической жизни Иоанн стал игуменом Синайского монастыря и по просьбе Иоанна, игумена Раифского монастыря, написал свою знаменитую Лествицу. Сочинение состоит из тридцати глав, каждая из которых символизирует ступень восхождения к добродетелям. В статье представлен обзор агиографических текстов Иоанну Лествичнику, представленных в церковнославянском Прологе на 30 марта. Анализ рукописных источников, отражающих все известные на сегодняшний день переводы и редакции Пролога, показал три самостоятельных перевода жития Иоанна Лествичника (древнейший, болгарский и сербский), а также две редакции. Выявленные переводы были выполнены независимо друг от друга в разное время, тогда как редакции (стишная и пространная) восходят к древнейшему переводу. Šv. Jono Klimako gyvenimo vertimai ir redakcijos bažnytiniame slavų Prologe Remiantis rankraštiniais šaltiniais, Jonas Klimakas į Šv. Kotrynos vienuolyną atvyko būdamas šešiolikos metų. Čia jis tapo abato Martirijaus mokiniu, o dvidešimties metų priėmė vienuolio įžadus. Iki savo dvasinio mokytojo mirties gyveno vienuolyne, o vėliau pasitraukė į nuošalią olą Sinajaus slėnyje. Ten jis meldėsi, skaitė dvasines knygas ir dirbo nedidelį daržą. Po keturiasdešimties atsiskyrėliško gyvenimo metų Jonas tapo Sinajaus vienuolyno igumenu ir Raitos vienuolyno igumeno Jono prašymu parašė savo garsųjį veikalą „Dieviškojo kopimo kopėčios“. Šis traktatas susideda iš trisdešimties skyrių, kurių kiekvienas simbolizuoja dorybių kopimo pakopą. Straipsnyje apžvelgiami hagiografiniai tekstai šv. Jonui Klimakui, pateikiami bažnytiniame slavų Prologe kovo 30-ajai dienai. Visų iki šiol žinomų Prologo vertimų ir redakcijų nuorašų analizė parodė, kad yra trys šv. Jono Klimako trumpieji (prologiniai) jo gyvenimo aprašymai (seniausiasis, bulgariškasis ir serbiškasis) bei dvi redakcijos. Tyrimas rodo, kad vertimai atsirado nepriklausomai vienas nuo kito skirtingais laikotarpiais, o abi redakcijos (eiliuotoji ir išplėstinė) kyla iš seniausiojo vertimo. Reikšminiai žodžiai: bažnytinė slavų hagiografija, Jonas Klimakas, Prologas, vertimas, redakcija.