Białoruskie gwary ludowe na mapach atlasu - Jankowiak, Mirosław (Slavistica Vilnensis, 2025)
Białoruskie gwary ludowe na mapach atlasu: KURCOVA VERANIKA MIKALAJEUNA, 2024, Leksičny atlas belaruskich narodnych havorak. Analityčnyja i davedačna-infarmacyjnyja materyjaly, Minsk: Centr dasledavanniaŭ belaruskaj kul’tury, movy i litaratury NAN Belarusi, 572 ss. [В.М. Курцова, Лексічны атлас беларускіх народных гаворак. Аналітычныя і даведачна-інфармацыйныя матэрыялы, Мінск: Цэнтр даследаванняў беларускай культуры, мовы і літаратуры НАН Беларусі, С. 572], ISBN: 978-985-08-3191-0. Prezentowana recenzja omawia obszerną monografię pt. Leksičny atlas belaruskich narodnych havorak. Analityčnyja i davedačna-infarmacyjnyja materyjaly. Autorka w sześciu rozdziałach zebrała, uporządkowała i usystematyzowała dostępną wiedzę na temat jednego z najważniejszych dzieł dialektologii białoruskiej i lingwistyki białorutenistycznej – pięciotomowego Leksykalnego atlasu białoruskich gwar ludowych, który ukazywał się w latach 1993–1998. Czytelnik dowie się o autorach Atlasu, historii jego powstania, strukturze, typach map, powstaniu samej idei stworzenia Atlasu, w jaki sposób powstawała jego koncepcja itd. W publikacji znalazły się też cenne materiały, jak spisy map, przebadanych punktów, alfabetyczny spis wszystkich leksemów ukazanych na mapach itd. Recenzowana książka nie tylko jest ważnym uzupełnieniem Leksykalnego atlasu białoruskich gwar ludowych, ale także samodzielną pracą naukowo-analityczno-informacyjną, będącą cennym źródłem informacji szerszego charakteru – o białoruskiej geografii lingwistycznej, dziejach dialektologii białoruskiej i o badaczach-dialektologach.