Heterotopia afektywna jako narzędzie w badaniach nad pamięcią miasta (na przykładzie placu Łukiskiego w Wilnie) - Kasner, Małgorzata (Slavistica Vilnensis, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie heteretopii afektywnej jako ważnego narzędzia analitycznego w badaniach nad pamięcią miasta, a dokładnie kultury pamięci Wilna na przykładzie placu Łukiskiego (lit. Lukiškių aikštė). Artykuł ma charakter teoretyczno–poglądowy, prezentujący narzędzia naukowe rozszerzające zakres badań nad pamięcią miasta o aspekt przestrzenno-afektowy. W tym celu wykorzystałam tzw. nową humanistykę, refleksję M. Foucaulta, badania E. Sojy oraz A. Wójtowicz. Rozważaniom teoretycznym poświęciłam pierwszą część artykułu; w drugiej – skupiłam się na zwięzłej prezentacji zebranego materiału oraz możliwości zastosowania opisanej metody; wnioski znalazły się w ostatniej części tekstu.