Macarius: HTR modelis senoms slaviškoms spausdintoms knygoms iš Rumunijos - Polomac, Vladimir (Slavistica Vilnensis, 2023)
Straipsnyje aprašomas HTR ((Handwritten Text Recognition) modelio kūrimo ir įvertinimo procesas. Modelis skirtas senųjų slaviškų spausdintų knygų iš Rumunijos (XVI a. pirmoji pusė, vidurio bulgarų bažnytinė slavų kalba, kirilica) nagrinėjimui naudojant Transcribus programinės įrangos platformą, paremtą dirbtinio intelekto, informatikos mokslo ir pažangių neuroninių tinklų principais. HTR modelis buvo sukurtas remiantis seniausios Rumunijoje spaustuvės Tirgovišteje seniausių spausdintų slavų knygų medžiaga („Služebnik“, 1508 m., ir „Evangelija“, 1512 m.), taip pat „Apaštalo“, 1547 m., išleisto spaustuvėje, kuriai vadovavo Dimitrijus Ljubavičius. Svarbiausias darbo rezultatas yra standartinio modelio HTR Macarius 1.0 pirmosios versijos sukūrimas. Pavadintas pirmojo pietų slavų ir rumunų spaustuvininko hieromonko Makarijaus vardu modelis pasižymi išskirtinėmis savybėmis, nes neteisingai atpažintų simbolių procentas (įskaitant kirčio ženklus) siekia tik 2,7 proc. Tyrimai parodė, kad šis HTR modelis taip pat gali būti naudojamas automatiniam XVI amžiaus antroje pusėje spausdintų senų slavų knygų iš Rumunijos atpažinimui. Modelis HTR Macarius 1.0. kartu su Ground Truth duomenimis prieinamas visiems Transkribus platformos naudotojams, o tai užtikrina platesnį jo naudojimą, taip pat galimybę toliau jo savybių tobulinimą.