Anglų kalbos internacionalizavimo procesas Ukrainos švietimo paradigmoje - Leleka, Tetiana; Ivanenko, Nadiia; Demeshko, Inna; Kapitan, Tetiana; Demchenko, Inha (Slavistica Vilnensis, 2023)
Straipsnyje aptariama skolinių iš anglų kalbos adaptacija ukrainiečių jaunimo žargone kaip naujoviškas procesas švietimo sistemoje, sukeltas kalbos globalizacijos. Pagrindinė tyrimo hipotezė – Ukrainos jaunimo kalboje daugėja anglų kalbos skolinių. Straipsnyje analizuojama skolinių, turinčių atitikmenis ukrainiečių kalboje, vartojimo tendencija per 5 metus, nuo 2016 m. iki 2021 metų. Gauti duomenis iš 15–17 metų (moksleivių), 18–20 metų (universitetų studentų) ir 21–23 metų (universitetų absolventų) respondentų. Straipsnio tikslas – išnagrinėti globalizacijos nulemtą anglų kalbos skolinių vartojimą ukrainiečių kalboje, taip pat išsiaiškinti, ar ukrainietiškai kalbantieji linkę vartoti angliškus skolinius, o ne ukrainietiškus atitikmenis, tokiu būdu nustatyti sąsają su anglų kalbos vaidmeniu švietimo sistemoje; atsižvelgiama taip pat į tai, ar lytis yra reikšmingas veiksnys vartojant ir toliau įsisavinant anglų kalbos svetimžodžius.