School Dictionary of the Slovenian Language on the Franček Web Porta - Petric Žižić, Špela (Slavistica Vilnensis, 2022)
Straipsnyje pristatoma Mokyklinio slovėnų kalbos žodyno (ŠSSJ) koncepcija, susiformavusi vykdant projektą Spletni portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika (Franček Web Portal, Language Counselling for Slovenian Teachers and School Dictionary of the Slovenian Language). ŠSSJ pateikiama leksikografiškai pagrįsta supaprastinta informacija, pritaikyta jauniausių vartotojų gebėjimams ir žinioms, išsamiau aprašoma daiktavardžių, veiksmažodžių, būdvardžių ir prieveiksmių paaiškinimų tipologija, kuri apima ir daiktavardžių, veiksmažodžių, būdvardžių ir prieveiksmių frazeologinių ir nefrazeologinių daugiažodžių leksemų paaiškinimus, žodyno medžiagos šaltinį (kartu žodyno sudarymo principus), gramatinę informaciją ir kt. Tam tikri koregavimai ir supaprastinimai iš dalies pateikiami palyginti su Slovėnų bendrinės kalbos žodynu (SSKJ). Šolski slovar slovenskega jezika na spletnem portalu Franček V članku je predstavljen concept Šolskega slovarja slovenskega jezika (ŠSSJ), ki je nastal kot del projekta Spletni portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika (Franček Web Portal, Language Counselling for Slovenian Teachers and School Dictionary of the Slovenian Language) in prinaša leksikografsko utemeljen poenostavljen prikaz podatkov, ki je prilagojen sposobnostim in znanju najmlajših uporabnikov. Posamezne prilagoditve in poenostavitve so deloma predstavljene prek primerjave s Slovarjem slovenskega knjižnega jezika (SSKJ). Ključne besede: didaktika, leksikografija, leksikologija, pedagoški jezikovni portal, razlagalni slovar, slovarska razlaga.