Поучения из Пандектов Антиоха в Прологе: указатель инципитов - Чистякова, Марина (Slavistica Vilnensis, 2021)
В публикации представлен инципитарий поучений, заимствованных в церковнославянский Пролог из Пандектов Антиоха. Данные собраны по всем известным переводам и редакциям Пролога на осенне-зимнее полугодие. В алфавитном порядке указаны начала и заголовки 41 проложной статьи, из них в трех случаях представлены версии того же поучения. После многоточия отмечена дата (их может быть несколько), на которую поучение положено в Прологе. В скобках перечислены редакции, содержащие данный текст. Если назидательная статья характерна лишь для определенных списков редакции, то после тире указаны их шифры. Затем даны ссылки на главы источника. В указателе обобщены сведения о рукописных прологах Великого княжества Литовского, назидательный раздел которых неизвестен широкому кругу читателей. Pamokymai iš Antiocho „Pandektų“ Prologe: incipitų rodyklė Publikacijoje skelbiama pamokymų, paskolintų iš Antiocho „Pandektų“ į bažnytinį slavų Prologą, incipitų rodyklė. Surinkti duomenys apima visus žinomus rudens-žiemos semestro Prologo vertimus ir redakcijas. Abėcėlės tvarka nurodytos 41 sinaksarinio straipsnio pradžios ir antraštės, iš kurių trimis atvejais pateikiamos dvi to paties pamokymo versijos. Po daugtaškio pažymėta skaitinio kalendorinė data Prologe (jų gali būti kelios), skliausteliuose surašytos redakcijos, kuriose tekstas buvo aptiktas. Jeigu pamokymas būdingas tik tam tikriems redakcijos nuorašams, jų šifrai nurodomi skliausteliuose po brūkšnio. Po to pateikiamos nuorodos į šaltinio skyrius. Incipitų rodyklėje apibendrinta informacija apie rankraštinius LDK prologus, kurių pamokomoji dalis nežinoma plačiam skaitytojų ratui. Reikšminiai žodžiai: šaltinotyra, pamokymai, Prologas, Antiocho „Pandektai“, incipitų rodyklė