Авторский рукописный сборник конца XIX века старообрядческого инока Киприана (Созонова) - Мельников, Илья (Slavistica Vilnensis, 2021)
Публикация содержит информацию о старообрядческом книжнике федосеевского согласия вт. пол. XIX в. иноке Киприане и описание составленного им авторского сборника. Содержание рукописи, озаглавленной иноком «Католог», интересно как по объему задействованных источников, так и по тематике. Сборник отражает вероучительную позицию Киприана, которая проявилась в деятельности скитов на Московской заставе в Санкт-Петербурге и на Ильюшкином острове, которые возглавлял инок. Vienuolio sentikio Kiprijono (Sozonovo) autorinis rankraštinis rinkinys Publikacijoje pateikiama informacija apie XIX a. antros pusės Fedosejevo sutikimo sentikį vienuolį Kiprijoną ir jo sudaryto autorinio rankraštinio rinkinio aprašymas. Rankraščio sudarytojas pavadino savo rinkinį „Katalogu“. Jo turinys įdomus įtrauktu šaltinių kiekiu ir savo tematika, nes jame atsispindi Kiprijono doktrininė pozicija, kuri pasireiškė jo vadovaujamų Sankt Peterburgo Maskvos forposto ir Iljuškino salos sentikių vienuolynų veikloje. Reikšminiai žodžiai: sentikybė, rankraštinė knyga, Fedosejevo sutikimo sentikiai, vienuolystė