К истории староверия в Литве в ХIХ в.: Рымковский собор 1856 г. и его постановления - Morozova, Nadežda (Slavistica Vilnensis, 2021)
Рымковская старообрядческая община является одной из древнейших в центральной части современной Литвы. В 1856 г. в дер. Рымки был организован старообрядческий собор. Он ранее не был известен в историографии, сведения о нем вводятся в научный оборот впервые. Постановления собора сохранились в единственном списке третьей четверти XIX в. из собр. Е. В. Барсова (ф. 17, РГБ), № 1025. Они состоят из 33 статей, посвященных иконопочитанию, регламентации обрядовых и бытовых норм поведения наставников и мирян; соборные деяния подписали 13 наставников и иноков. В приложении к статье помещается дипломатическое издание решений Рымковского собора. Текст памятника сопровождается необходимыми историческими и источниковедческими комментариями. Iš XIX a. Lietuvos sentikių istorijos: 1856 m. Rimkų sentikių bažnyčios susirinkimas ir jo nutarimai Rimkų sentikių bendruomenė yra viena seniausių Vidurio Lietuvoje. 1856 m. Rimkų kaime įvyko sentikių bažnyčios susirinkimas, kuris yra nežinomas istoriografijoje ir duomenys apie jį į mokslininkų akiratį patenka pirmą kartą. Susirinkimo nutarimai išliko vieninteliame rankraštyje, kuris dabar saugomas Rusijos valstybinėje bibliotekoje E. Barsovo kolekcijoje, Nr. 1025. Rimkų susirinkimo nutarimus sudaro 33 straipsniai, juose aptariami sentikių ikonų garbinimo, dvasios tėvų ir parapijiečių apeiginių ir kasdienio gyvenimo normų reguliavimo klausimai. Juos pasirašė 13 dvasios tėvų ir vienuolių iš Lietuvos ir Rytų Prūsijos. Šio straipsnio priede pateikiamas diplomatinis Rimkų sentikių bažnyčios nutarimų leidimas, dokumento tekstas papildomas istoriniais ir šaltiniotyros komentarais. Reikšminiai žodžiai: sentikybė, istorija, XIX amžius, sentikių raštija, rankraščiai, Lietuva, Rusijos valstybinė biblioteka