Wileńska Alma Mater – kulturowy i naukowy łącznik polsko-litewskich dziejów - Misiak, Małgorzata (Slavistica Vilnensis, 2021)
Relacje polsko-litewskie mają swą długą skomplikowaną historię. Niektóre z nich, jak choćby stosunki polityczne, znane są stosunkowo dobrze, inne wymagają podjęcia pogłębionych, komparatystycznych badań. Obok polemik coraz częściej mamy jednak do czynienia z dialogiem, gdzie w wyważony, rzetelny sposób przedstawiane są racje obu stron. W ten nurt wpisuje się wydany w Wilnie zbiór studiów, poświęconych polsko-litewskim kontaktom naukowym i kulturowym w historii Uniwersytetu Wileńskiego. Na całość publikacji składa się 31 artykułów ujętych w 5 działów tematycznych: I. Spuścizna kulturalna Rzeczypospolitej Obojga Narodów, II. Wielkie Księstwo Litewskie w badaniach XIX wieku, III. W kręgu Uniwersytetu Stefana Batorego — w stulecie założenia, IV. Interpretacja przestrzeni z perspektywy XX i XXI wieku, V. Pogranicze kulturowo-językowe. Vilniaus Alma Mater – lenkų ir lietuvių istorijos kultūrų ir mokslų jungtis Aptariama monografija yra bandymas pristatyti Vilniaus Alma Mater kaip kultūrinę ir mokslinę Lenkijos ir Lietuvos istorijos jungtį. Tomą sudarantys tekstai yra susiję su Lenkijos ir Lietuvos santykiais nuo XVI a. iki mūsų dienų. Straipsniuose aptariamos problemos keliais aspektais: istoriniu ir kultūriniu, literatūriniu, kalbiniu ir edukaciniu. Tomą sudaro penki straipsnių blokai: Abiejų Tautų Respublikos paveldas, Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė XIX a. dailininkų kūryboje, Stefano Batory universiteto istorija (1919–1939), Vilniaus ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės erdvės interpretacija, Lietuva XX–XXI a. perspektyvoje, pasienio kalbos ir kultūros reiškinių tyrimas. Reikšminiai žodžiai: Vilniaus Alma Mater, Lenkijos istorija, Lietuvos istorija, Abiejų Tautų Respublika, Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, kalbų ir kultūrų kontaktai