The Characters (Χαρακτῆρες) of the Glagolitic Alphabet: New Light on an Old Puzzle - Mathiesen, Robert (Slavistica Vilnensis, 2020)
Статья посвящена малоизвестному источнику общего вида и стиля глаголической азбуки, созданной Константином Философом около 863 г. Таким источником явилась факультативная разновидность греческого и иных алфавитов (в том числе еврейского и арабского), называемая очковым письмом (Brillenbuchstabe, charactères à lunettes, ring-letters). Она применялась в основном для эзотерических, в том числе астрологических и магических, целей. Узкая сфера применения этого письма обусловила его отсутствие в обычных пособиях по греческой и восточной палеографии. Интерес к астрологии и магии плохо сочетается с общепринятыми представлениями о внутреннем мире средневековых святых. Тем не менее в статье на сохранившихся первоисточниках, повествующих о жизни Константина, продемонстрировано, что его образование, интересы и мистические наклонности делают практически неизбежным его знакомство с некоторыми видами подобных алфавитов. Исторически вполне вероятно, что именно они послужили источником общего стиля и внешнего вида букв первоначальной глаголической азбуки Константина. (Статья дополняет предыдущую работу автора 2014 года под названием «Новая реконструкция первоначального глаголического алфавита».) Glagolinės abėcėlės ženklai (Χαρακτῆρες): sena problema naujoje šviesoje Straipsnis skiriamas mažai žinomam Konstantino Filosofo apie 863 metus sukurtos glagolinės abėcėlės stiliaus ir bendrojo vaizdo šaltiniui. Juo tapo akiniuotasis raštas (vok. Brillenbuchstabe, pranc. charactères à lunettes, angl. ring-letters). Tai graikų ir kai kurių kitų (tarp jų hebrajų ir arabų) rašto fakultatyvi atmaina, dažniausiai naudota ezoteriniais (taip pat astrologiniais ir maginiais) tikslais. Dėl siauros taikymo srities šis rašto tipas nepatenka į standartinius graikų ir apskritai Rytų paleografijai skirtus darbus. Dėmesys astrologijai ir magijai nelabai dera su mums įprastais įsivaizdavimais apie viduramžių šventųjų vidinį gyvenimą. Straipsnyje pasitelkiant išlikusius pirminius šaltinius apie Konstantino gyvenimą parodyta, kad jo išsilavinimas, interesai ir mistiniai polinkiai leidžia manyti, kad jis tikriausiai pažinojo panašių abėcėlių atmainas. Istoriškai labai tikėtina, kad būtent jos tapo Konstantino sukurtos glagolinės abėcėlės stiliaus ir bendrojo vaizdo šaltiniu. (Straipsnis papildo autoriaus 2014 m. darbą „Nauja pirmykštės glagolinės abėcėlės rekonstrukcija“.) Reikšminiai žodžiai: glagolica, Kirilas (Konstantinas) Filosofas, akiniuotasis raštas, viduramžių misticizmas