Автоматизация распознавания старославянских рукописей с помощью дескрипционных логик - Кучуганов, Александр Валерьевич Валерьевич; Касимов, Денис Рашидович Рашидович; Кучуганов, Валерий Никонорович Никонорович; Осколков, Павел Петрович Петрович (Slavistica Vilnensis, 2018)
[статья и аннотация на русском, аннотации на английском и литовском языках] В статье предлагается подход к распознаванию старославянских символов, включающий этапы тернарной сегментации, выделения границ цветовых областей, синтеза двух вариантов скелетона, формирования нечеткого графа, создания логического описания в нечеткой дескрипционной логике и распознавания с помощью подсистемы формальных автоматических рассуждений. Приводятся результаты предварительных экспериментов, которые подтверждают перспективность предложенного подхода. Senųjų slavų rankraščių tekstų atpažinimo automatizavimas deskripcinės logikos pagalba Straipsnio autoriai siūlo naują senosios slavų kalbos simbolių atpažinimo metodiką, kurios etapai: ternarinė segmentacija, spalvų sričių ribų išskyrimas, dviejų skeletono variantų sintezė, neryškaus grafo formavimas, loginio aprašo kūrimas netikslioje diskripcinėje logikoje ir senųjų simbolių atpažinimas automatinės sistemos pagalba. Straipsnyje pateikiami preliminarių bandymų rezultatai, patvirtinantys siūlomo atpažinimo metodo perspektyvumą. Reikšminiai žodžiai: atpažinimas, struktūriniai elementai, neryškus grafas, deskripcinė logika, senųjų spausdinių tekstai, senoji slavų kalba, senoji rusų kalba