Alergeniškų grybų sporų, klimato kaitos, urbanizacijos ir socioekonominių skirtumų sąsajos Lietuvoje: nesisteminė literatūros apžvalga - Halak, Karamello (Slauga. Mokslas ir praktika, 2025)
Socialinė ir ekonominė nelygybė, urbanizacija ir klimato kaita reikšmingai veikia aplinkoje pasklidusių alergenų paplitimą ir sveikatos rodiklius. Nepaisant pasaulinio masto tyrimų, duomenų apie alergeninių grybų sporų paplitimą Lietuvoje vis dar trūksta. Šio tyrimo tikslas – ištirti urbanizacijos, socialinės ir ekonominės nelygybės bei klimato kaitos įtaką alergeninių grybų sporų poveikiui ir alergijų rizikai Lietuvoje, nustatyti žinių spragas bei pasiūlyti prevencines strategijas. Buvo atlikta išsami naratyvinė literatūros apžvalga, apimanti atvejų analizes, stebimuosius ir eksperimentinius tyrimus, klinikines ataskaitas bei tarptautinių duomenų palyginimus. Rezultatai parodė, kad alergeninės grybų sporos, ypač Alternaria ir Cladosporium, turi didelį poveikį kvėpavimo takų sveikatai. Prognozuojama, kad klimato kaita pailgins sporų sezonus ir padidins alergenų poveikio intensyvumą. Miestų aplinka didina grybelinių alergenų poveikį patalpose, ypač paveikdama žemas pajamas gaunančias gyventojų grupes. Socialiniai ir ekonominiai veiksniai dar labiau gilina sveikatos netolygumus dėl netinkamų gyvenimo sąlygų ir ribotos prieigos prie sveikatos priežiūros paslaugų. Apibendrinant galima teigti, kad klimato kaita, urbanizacija ir socialinė bei ekonominė nelygybė kartu sustiprina alergeninių grybų sporų keliamą riziką Lietuvoje. Norint sumažinti didėjančią alergijų naštą, būtinos tikslingos intervencijos ir išsamios visuomenės sveikatos politikos priemonės.
Keywords: alergeniškos grybo sporos; klimato kaita; urbanizacija; socioekonominiai skirtumai; Lietuva