Pradedančiųjų vairuotojų žinios apie pirmosios pagalbos teikimą nukentėjusiesiems eismo įvykio metu - Rastauskaitė, Miglė; Paulikienė, Simona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2025)
Sveikatos praradimas dėl traumų kelyje yra didelė pasaulinės svarbos problema. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet eismo įvykiuose žūsta apie 1,19 milijono žmonių, o dešimtys milijonų patiria sužalojimus, iš kurių daugelis būna sunkūs ir lemia ilgalaikę negalią. Lietuva nėra išimtis – mūsų šalyje eismo įvykių statistika išlieka aukšta, o jie yra viena pagrindinių išorinių mirties priežasčių bei sunkių traumų šaltinių. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisiniais dokumentais, eismo įvykyje dalyvavę vairuotojai, tarp jų ir pradedantieji, privalo suteikti pirmąją pagalbą. Tinkamai suteikta pirmoji pagalba gali tapti lemtinga, nes gali išgelbėti nukentėjusiojo gyvybę. Todėl labai svarbu, kad eismo dalyviai mokytųsi pirmosios pagalbos ir vėliau šias žinias tobulintų, o nutikus nelaimei galėtų jas efektyviai panaudoti teikdami pagalbą nukentėjusiesiems.Tyrimo tikslas – įvertinti pradedančiųjų vairuotojų žinias apie pirmosios pagalbos teikimą nukentėjusiesiems eismo įvykio metu. 2024 m. lapkritį–2025 m. vasarį atliktas kiekybinis tyrimas, naudojant anketinės apklausos metodą. Anketa buvo paskelbta Google Forms platformoje ir, gavus administratorių leidimą, išplatinta Facebook grupėse: „Regitra Egzaminai. Viskas apie teises, vairavimo forumas, Ket taisyklės“, „Regitra Egzaminai“. Tyrimo imtį sudarė 92 pradedantieji vairuotojai, neturintys medicininio išsilavinimo, o jų vairavimo stažas ne didesnis nei dveji metai. Tiriamųjų amžius svyravo nuo 22 iki 54 metų, iš jų daugiausia buvo iki 24 metų amžiaus.Tyrimo rezultatai parodė, kad pradedančiųjų vairuotojų žinių apie pirmąją pagalbą pasiskirstymas skirtingas. Teisingų žinių, susijusių su pradiniu gaivinimu, vidurkis siekė 57,9 proc., žinių, susijusių su traumomis,  – 53,6 proc., o žinių su reikiamais atlikti pirmosios pagalbos veiksmais – 71,2 proc. Nustatyta, kad daugiau nei pusė respondentų turi žinių apie teisingą gaivinimo atlikimo techniką, o mažiau nei penktadaliui respondentų trūksta žinių apie pirmosios pagalbos teikimo principus gresiant pavojui. Nors dauguma pradedančiųjų vairuotojų gerai žino, kaip teisingai suteikti pirmąją pagalbą esant kaulų lūžiams, tačiau jų žinios apie pirmosios pagalbos suteikimą stuburo traumą patyrusiems asmenims yra nepakankamos. Tyrimo rezultatai leidžia teigti, kad pradedančiųjų vairuotojų žinios apie pradinį gaivinimą ir pirmosios pagalbos teikimą asmenims, patyrusiems įvairių traumų, yra vertintinos kaip silpnos.Tyrimo medžiaga ir metodai. Imčiai atrinkti buvo panaudotas tikslinis atrankos būdas – visi dalyvaujantys asmenys turėjo būti pradedantieji vairuotojai, turintys ne didesnį nei dvejų metų vairavimo stažą bei neturintys medicininio išsilavinimo. Tyrimui atlikti tik pradedantieji vairuotojai buvo pasirinkti todėl, kad siekdami įgyti teisę vairuoti neseniai baigė privalomus vairuotojų mokymus ir įgijo žinių apie pirmąją pagalbą lyginant su visa vairuojančių asmenų populiacija. Tyrime dalyvavo 92 pradedantieji vairuotojai. Tiriamųjų amžius svyravo nuo 22 iki 54 metų, o daugiausia tarp jų buvo vairuotojų iki 24 metų amžiaus.Tyrimui atlikti buvo naudojamas kiekybinis tyrimo metodas – anoniminė anketinė apklausa, leidžianti efektyviai surinkti informaciją iš didesnės respondentų imties. Google Forms platformoje anketą sukūrė straipsnio autoriai remdamiesi moksliniais literatūros šaltiniais, Lietuvoje galiojančiais teisės aktais. Duomenims rinkti buvo naudojami 22 tikslingi įvairaus pobūdžio klausimai, leidžiantys įvertinti pradedančiųjų vairuotojų pirmosios pagalbos teikimo žinias. Klausimuose buvo 20 uždaro tipo klausimų su galimybe parašyti papildomą atsakymą ir du atviro tipo klausimai. Viešai pasiekiama anketa Google Forms platformoje buvo sukurta 2024 m. lapkričio 8 d. ir sustabdyta 2025 m. vasario 25 d. Siekiant užtikrinti respondentų patogumą ir didesnį įsitraukimą dalyvaujant, anketa buvo skelbiama socialiniame tinkle Instagram, gavus administratorių leidimą: Facebook grupėse: „Regitra Egzaminai. Viskas apie teises, vairavimo forumas, Ket taisyklės“, „Regitra Egzaminai“. Gauti anoniminiai atsakymai buvo apdorojami panaudojant Microsoft Excel 2016 programą. Šiame straipsnyje pateikiama tik dalis tyrimo rezultatų, tiesiogiai susijusių su nagrinėjama tema ir tyrimo tikslu.Tiriamųjų žinios buvo vertinamos atsižvelgiant į visuotinai priimtą žinių lygio vertinimo procentinę skalę: 100–95 proc. – puikiai, 94–90 proc. – labai gerai, 89–80 proc. – gerai, 79–70 proc. – vidutiniškai, 69–60 proc. – patenkinamai, 59–50 proc. – silpnai, < 50 proc. – nepatenkinamai.Tyrimo rezultatai dėl imties suformavimo neturėtų būti taikomi apibendrintai visų pradedančiųjų vairuotojų atžvilgiu, tačiau jais remiantis galima numatyti bendras tendencijas.
Keywords: pirmoji pagalba; eismo įvykis; pradedantieji vairuotojai