Onkohematologinėmis ligomis sergančių pacientų ligos suvokimo ir poreikių vertinimo sąsajos - Račkauskaitė, Emilija; Brasaitė-Abromė, Indrė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2025)
Onkohematologinėmis ligomis sergantys pacientai dažniausiai turi sutrikimų, susijusių su jų fizine, psichologine sveikata. Ligos suvokimo ir poreikių vertinimas yra svarbus slaugai, nes jie siejasi tarpusavyje ir lemia gydymo efektyvumą, pacientų gerovę bei pasitenkinimą. Svarbus slaugytojų ir kitų specialistų vaidmuo, padedant pacientui suvokti savo ligą ir su ja susijusias problemas, padedant užtikrinti jiems reikiamus poreikius. Siekiant paciento visapusiškos sveikatos, svarbu, kad slaugytojai patenkintų ne tik jų būtiniausius fiziologinius, bet ir psichosocialinius poreikius. Tyrimu siekta ištirti pacientų, sergančių onkohematologinėmis ligomis, ligos suvokimą ir poreikius. Atliktas kiekybinis tyrimas. Naudotas instrumentas – klausimynas. Anketą sudarė tyrimo autorių sukurti sociodemografiniai klausimai, trumpojo ligos suvokimo skalė (BIPQ), poreikių vertinimo klausimynas (NEQ). Tyrimas atliktas 2024 m. birželio–rugsėjo mėn. Imtį sudarė 266 respondentai. Aprašomoji duomenų analizė atlikta SPSS programa. Tyrimo rezultatai parodė, kad pacientai yra labai susirūpinę savo liga ir jaučia, kad liga labai stipriai veikia jų gyvenimą, mano, kad gydymas gali jiems padėti, liga netruks ilgai, jaučia negalintys kontroliuoti savo ligos, tačiau teigia, kad gerai supranta savo ligą. Tyrime dalyvavę pacientai labiausiai akcentavo poreikius, susijusius su santykiais, komunikacijos procesu, informacijos gavimu dėl ateities prognozių. Vertinant ligos suvokimo ir poreikių sąsajas nustatyta, kad didėjant ligos grėsmingumo suvokimui, didėja atskirų poreikių tipų skaičiaus suma.
Keywords: onkohematologinės ligos; ligos suvokimas; pacientų poreikiai; slaugytojų vaidmuo; sąsajos