Dehidratuotos odos drėgmės palaikymas hialurono rūgštimi - Silkinaitė, Smiltė; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Odos drėkinimas yra esminis sveikos odos ir jos apsauginės funkcijos palaikymo aspektas. Drėkinamieji kosmetiniai produktai, kurie dažnai naudojami tiek kasdienei odos priežiūrai, tiek odos ligoms gydyti, gerina odos drėgmės lygį, ypač kai oda tampa sausa ir pažeidžiama dėl išorinių bei vidinių veiksnių [1]. Epidermio raginio sluoksnio barjeras atsakingas už vandens sulaikymą odoje, ir jo pažeidimas sukelia odos drėgmės praradimą bei dehidrataciją, o hialurono rūgštis (HR) yra efektyvi priemonė odos drėgmei atkurti [2]. Tikslas. Išanalizuoti HR efektyvumą palaikant dehidratuotos odos drėgmės lygį ir jos apsauginę funkciją. Metodai. Atlikta mokslinių straipsnių apžvalga, naudojant reikšminius žodžius: dehidratuota oda (dehydrated skin), odos problemos (skin problems), drėgmės palaikymas, lipidų funkcija (moisture retention; lipid function), hialurono rūgštis (hyaluronic acid) ir jų derinius su žodžiais „ir“, „arba“. Mokslinių straipsnių paieška atlikta PubMed, Google Scholar, BMJ, Clinics Dermatology, International Journal of biological macromolecules elektroninėse duomenų bazėse. Į literatūros apžvalgą įtraukti 2014–2023 m. išleisti 25 laisvai prieinami ir pilnos apimties straipsniai nagrinėjama tema, parašyti anglų kalba. Rezultatai. Šiame straipsnyje aptariama dehidratuotos odos atsiradimo priežastys, išorinių ir vidinių veiksnių poveikis odai, efektyvus kosmetinių priemonių, turinčių hialurono veikliųjų medžiagų, poveikis dehidratuotai odai, odos drėgmės išsaugojimas, prevencinių priemonių svarba. Išvados. 1. Odos dehidrataciją predisponuoja tiek išorinių, tiek vidinių veiksnių poveikis organizmui, mažas lipidų kiekis, apsauginio odos barjero ir raginio sluoksnio pažeidimai, taip pat sausos ir jautrios odos tipas. 2. HR hidrofilinės molekulės yra svarbios odos hidrodinamikai palaikyti, nes jos transportuoja vandenį, taip išlaikydamos odos drėgmės lygį ir audinių elastingumą. Šis procesas neleidžia vandeniui išgaruoti iš odos paviršiaus, ir taip užkertamas kelias odos dehidratacijai.
Keywords: dehidratuota oda; drėgmės palaikymas; lipidų funkcija; hialurono rūgštis