Pagyvenusių pacientų savijautos ir kasdieninės veiklos vertinimas X institucijoje - Bartašiūnienė, Vida; Petravičienė, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Remiantis ES statistikos tarnybos (Eurostat) prognozėmis, numatoma, kad Lietuvos gyventojai ir toliau sparčiai sens. Tikėtina, kad 2060 m. pradžioje beveik 37 proc. Lietuvos gyventojų bus 60 metų ir vyresni, ES (27 šalių) vidurkis – 35 proc. Besikeičianti socioekonominė situacija, nuolatinis stresas darbe ir asmeniniame gyvenime, ilgėjantis pensinis amžius, didėjanti įtampa pasaulyje veikia žmonių savijautą. Fizinis aktyvumas (kartu su kitais sveiko gyvenimo būdo veiksniais) gali suteikti pagyvenusiems asmenims realią galimybę pailginti savo aktyvaus ir nepriklausomo gyvenimo metus bei sumažinti funkcinį apribojimą ir socialinę izoliaciją. Pripažįstant fizinį aktyvumą svarbiu pagyvenusių asmenų gyvenimo kokybės rodikliu ES, praktinis fizinio aktyvumo įgyvendinimas Lietuvoje – silpniausia jo vieta. Tyrimo tikslas – įvertinti pagyvenusių pacientų savijautą ir kasdieninę veiklą X institucijoje. Tyrimo tikslui įgyvendinti buvo nuspręsta atlikti anoniminę kiekybinę anketinę apklausą. Tyrimui atlikti buvo sudaryta darbo autorių anketa. Tyrimas atliktas 2023 m. birželio–spalio mėn., jame dalyvavo 90 respondentų, slaugomų X institucijoje. Tyrimo analizei tiko 88 anketos. Remiantis šiuo tyrimu, galima teigti, kad dauguma respondentų yra visiškai nepatenkinti savo šiandienine būsena, niekada nesijaučia esantys geros nuotaikos, labai dažnai jaučiasi gyvenantys tuščią gyvenimą, jaučiasi bejėgiai ir tik mažuma tyrime dalyvavusių respondentų labai dažnai jaučiasi laimingi. Įvertinus respondentų nuomonę apie kasdieninę veiklą, nustatyta, kad daugiau kaip pusė respondentų yra visiškai nepatenkinti savo kasdienine veikla, pusė respondentų nurodė, kad dažnai kasdieninė veikla yra labai varginanti ir sunki, labai dažnai kelia didelę įtampą, nebuvo nė vieno respondento, kuriam kasdieninė veikla nekeltų didelės įtampos.
Keywords: būsena; laimingas; bejėgis