Sergančiųjų cukriniu diabetu savijautos ir fizinio aktyvumo analizė - Lukšaitė, Agilė; Matulevičiūtė, Eva; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
„Cukrinio diabeto epidemijos“ terminas nurodo greitą ir grėsmingą šios ligos plitimą. Netinkamai gydomas cukrinis diabetas (toliau CD) progresuoja ir yra siejamas su itin grėsmingomis makrovaskulinėmis (koronarinė širdies liga, infarktas, periferinių arterijų liga) bei mikrovaskulinėmis (diabetinė inkstų liga, retinopatija, periferinė neuropatija) komplikacijomis, kraštutiniais atvejais sukelia pavojų gyvybei [1]. CD sergantys pacientai susiduria ne tik su fizinėmis sveikatos problemomis, liga paveikia ir psichinę sveikatą. Darbo tikslas. Išanalizuoti sergančiųjų cukriniu diabetu savijautą ir fizinį aktyvumą. Metodai. Mokslinių straipsnių, susijusių su cukriniu diabetu, apžvalga. Paieškai naudoti reikšminiai žodžiai: cukrinis diabetas (diabetes), nutukimas (obesity), fizinis aktyvumas (physical activity), psichinė sveikata (mental health). Mokslinių straipsnių paieška nagrinėjama tema atlikta naudojantis PubMed, ClinicalKey, Google Scholar elektroninėmis mokslinių duomenų bazėmis. Į literatūros apžvalgą įtraukta 26 laisvai prieinami ir pilnos apimties straipsniai nagrinėjama tema. Visi jie išleisti 2018–2023 m., anglų kalba. Rezultatai. Šiame straipsnyje aptariamos CD atsiradimo priežastys bei netinkamai kontroliuojamos ligos eiga ir komplikacijos. Aptariami savijautos pokyčiai, koreliuojantys su depresija, nerimo, valgymo sutrikimais. Fizinė veikla – tai viena iš prevencinių priemonių sergantiems lėtinėmis ligomis ir didelė nauda sergantiems CD. Mažėjant fiziniam aktyvumui, daugėja nutukusių asmenų. Išvados. 1. CD sergantiems pacientams svarbiausia yra kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, užsiimti fizine veikla, vartoti paskirtus medikamentus. 2. Siekiant išvengti ligos komplikacijų, svarbu reguliuoti kūno svorį. Cukriniu diabetu sergantys pacientai patiria ne tik fizinių, bet ir psichologinių sunkumų (stresas, nerimas, nemiga). Siekiant išvengti ligos komplikacijų reikėtų paisyti specialistų pateikiamų rekomendacijų apie dietą, fizinį aktyvumą ir kitus gyvenimo įpročius.
Keywords: cukrinis diabetas; nutukimas; fizinis aktyvumas; psichinė sveikata