Slaugytojų žinios apie intensyviosios terapijos skyriaus pacientų kvėpavimo funkcijos sutrikimų valdymą sergant COVID-19 liga - Bukartienė, Loreta; Lukianskytė, Rūta; Maksvytytė, Kamilė; Petkutė, Mantė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Santrauka. COVID-19 liga sergančių pacientų simptomai yra labai įvairūs, todėl reikalingos naujos slaugos strategijos. Norint labiau padėti pacientui, turinčiam kvėpavimo funkcijos sutrikimų dėl COVID-19 ligos, reikia susitelkti ne tik į gydymą, bet ir į slaugą.Tyrimo tikslas – nustatyti slaugytojų žinias apie intensyviosios terapijos skyriaus pacientų kvėpavimo funkcijos sutrikimų valdymą sergantiesiems COVID-19 liga.Tyrimo metodai. Išanalizavus mokslinę literatūrą, buvo parengtas kiekybinis tyrimas – 20 teiginių klausimynas. Apklausa atlikta 2022 m. lapkričio mėnesį, apklausos duomenys analizuoti 2022 m. gruodžio mėnesį. Tyrime dalyvavo 107 slaugytojai, dirbantys intensyviosios terapijos skyriuose.Išvados. Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai parodė, kad slaugytojai turi tvirtų žinių, kaip valdyti kvėpavimo funkcijos sutrikimus pacientams, sergantiems COVID-19 liga. Pagal respondentų vertinimus pats efektyviausias veiksmas yra veido kaukės su rezervuaru naudojimas.
Keywords: COVID-19 liga; slaugytojų žinios; kvėpavimo funkcijos sutrikimai