Motinų veiksmai esant žindymo problemų - Vainauskaitė, Vilita; Stundžienė, Rasa (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Santrauka. Natūralus kūdikio maitinimas suteikia naudos tiek kūdikių, tiek motinų sveikatai. Žindymo problemos, kurias patiria daugelis moterų žindymo laikotarpiu, turi įtakos trumpesnei natūralaus kūdikio maitinimo trukmei. Motinoms, norinčioms ilgiau tęsti kūdikio žindymą, svarbu padėti spręsti žindymo problemas.Tyrimo tikslas. Išanalizuoti motinų veiksmus esant žindymo problemų.Metodai. Atliktas kiekybinis mokslinis tyrimas, taikyta anketinė apklausa. Klausimyną pildė motinos, auginančios kūdikius nuo 6 mėnesių iki 2 metų amžiaus vaikus. Tyrimo metu analizuoti 387 tinkamai užpildyti respondenčių klausimynai (anketos). Atlikta matematinė ir minimali statistinė duomenų analizė.Tyrimo rezultatai ir išvados. Žindymo problemų patyrė daugiau nei du trečdaliai tyrime dalyvavusių motinų. Dažniausios problemos – skausmingi/pažeisti speneliai ir krūtų persipildymas. Dauguma motinų su žindymu susijusios informacijos ieškojo žiniasklaidoje, daugiau nei pusė kreipėsi pagalbos į sveikatos priežiūros specialistus. Nustatyta reikšminga sąsaja tarp žindymo problemų ir trumpesnės žindymo trukmės. Motinų žinios apie žindymo naudą, geresnė finansinė padėtis bei sveikatos priežiūros specialistų pagalba turėjo reikšmingos įtakos žindymo trukmei.
Keywords: žindymas; žindymo problemos; motinų veiksmai; sveikatos priežiūros specialistai