Kas yra dvasios sveikata? - Žukauskienė, Daiva (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Toks klausimas gali pasirodyti keistas. Kiekvienas į jį atsakytų savaip. Ilgai nemąstydama impulsyviai atsakyčiau taip, kaip šią akimirką jausčiausi ir kur mane nuveda pamąstymai.Studijuojant filosofiją, susidomėjau, kaip antikos pasaulyje mitai formavo žmonių pasaulėžiūrą. Ypač įstrigo mitas apie graikų deivę Psichėją (gr. Psychē), laikytą žmogaus sielos įsikūnijimu.Dvasinė sveikata, kaip ir fizinė sveikata, neapčiuopiama tol, kol ji yra, bet labai stipriai juntama, kai jos netenkama. Kadaise visas psichikos ligas vadindavo dvasiniais sutrikimais, o psichikos ligonius – dvasiniais ligoniais. Siela, kaip ir deivė Psichė, yra nuostabiai graži, nuo seno menininkų vaizduojama kaip plaštakė ar skrendanti mergaitė.