Tėvų informuotumas apie rotavirusinę infekciją - Burlačenko, Diana; Istomina, Natalja; Truš, Marija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Siekiant veiksmingos bet kokios ligos profilaktikos, reikia taikyti prevencijos priemones pažeidžiamiausiai šios ligos grupei. Rotaviruso atveju tai yra vaikai. Kadangi vaikais rūpinasi tėvai (globėjai), jų informuotumas yra labai svarbus, nes tik jie gali užtikrinti, kad jų vaikai būtų vakcinuoti laiku ir išmokyti asmens higienos taisyklių. Rotavirusinė infekcija (RVI) yra aktuali visuomenės sveikatos problema dėl didelio vaikų sergamumo. 2022 metais 93 proc. (1462 atvejai) rotavirusinės infekcijos atvejų užfiksuota tarp vaikų (0–17 m.). 2018 metais Lietuvoje vakcinos nuo šios infekcijos buvo įtrauktos į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Todėl, taikant šią RVI prevencijos priemonę, yra labai svarbu išanalizuoti ne tik tėvų informuotumą apie šią ligą, bet ir įvertinti jų požiūrį į vakcinas. Slaugytojai turi didelę įtaką rotavirusinės infekcijos profilaktikai, nes jie praleidžia daugiausiai laiko su pacientais ir artimaisiais, kuriems privalo suteikti patikimą informaciją apie ligos valdymą ir paaiškinti prevencinių priemonių svarbą. Šio tyrimo tikslas – išanalizuoti tėvų informuotumą apie rotavirusinę infekciją. Atliekant tyrimą buvo pasirinkti šie tyrimo metodai: mokslinės literatūros analizė ir kiekybinis tyrimas, naudojant anoniminę anketą (online apklausa). Tyrimas atliktas laikantis etikos principų. Rezultatai atskleidė, kad tėvai stokoja informacijos RVI klausimu. Tik pusė jų žinojo, kad pagrindinis ligos paplitimo būdas yra fekalinis-oralinis. Remiantis tyrimo duomenimis, didžioji dalis tėvų gavo informaciją iš patikimo šaltinio – gydytojų, o ketvirtadalis – iš slaugytojų. Tačiau antras pagal dažnumą pažymėtas šaltinis yra internetas, kuris galėjo suteikti respondentams klaidingą informaciją apie ligą ir jos prevenciją. Taip pat tyrimas atskleidė, kad tėvams stinga žinių apie vaikų higienos įgūdžių formavimą: didžioji dalis apklaustųjų teigia, kad švietimas šiuo klausimu yra reikalingas. Mokslinės literatūros duomenimis efektyviausia prevencijos priemonė prieš infekciją yra skiepai, tačiau tik kiek mažiau nei pusė apklaustųjų sutinka, kad skiepai yra reikalingi, o ketvirtadalis nesutinka. Be to, lyginant tėvų nuomonę šiuo klausimu pagal išsilavinimą buvo pastebėtas didelis skirtumas.
Keywords: rotavirusas; rotavirusinė infekcija; vaikų infekcija; tėvų informuotumas