Vitaminų A, E, C poveikis biologinio amžiaus paveiktai odai - Pierrotte, Oceane; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Brandi, biologinio amžiaus paveikta oda pasižymi odos turgoro sumažėjimu, hiperpigmentacija, išryškėjusiais kapiliarais ir yra reikli kosmetinių priemonių. Neinvazinės odos procedūros su aktyviais veikliųjų medžiagų ingredientais padeda atkurti brandžios odos būklę. Retinolis gerai veikia odą esant pigmentinių dėmių ir gerina odos elastingumą. Tokoferolis, sąveikaudamas su antioksidantu L-ascorbo rūgštimi, apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių ir laisvųjų radikalų, neleidžia odai dehidratuoti, mažina raukšleles.Tyrimo tikslas – išnagrinėti vitaminų A, E, C veikliųjų medžiagų poveikį biologinio amžiaus paveiktai odai.Metodai. Tyrimas atliktas 2023 m. sausio–balandžio mėn. Trijų, sutikusių dalyvauti tyrime, dalyvių amžius nuo 45 iki 55 metų, oda brandi, paveikta biologinio amžiaus. Tyrimui naudota adaptuota kliento kortelė, pildyta prieš procedūras ir joms baigiantis. Vertinta veido odos struktūra, odos tipas, problemos, veiksniai, turintys įtakos odos pokyčiams. Vizualinei veido odos apžiūrai naudota lempa–lupa. Vertinta odos spalva, turgoras, epidermio drėgmės lygis, odos pigmentacijos ir raukšlių pokytis. Du kartus, prieš ir po procedūrų kurso, atlikta fotofiksacija, duomenys archyvuojami, lyginami, analizuojami.Rezultatai. Nustatytas nevienodai efektyvus veikliųjų medžiagų poveikis biologinio amžiaus paveiktai odai, rezultatams įtvirtinti reikalingas ilgesnis veido odos procedūrų kursas. Veikliosios medžiagos, turinčios antioksidantinių savybių, šviesina odą, stiprina kapiliarų sieneles. Kitų veikliųjų medžiagų poveikis nukreiptas į regeneracinius veido odos procesus.
Keywords: biologinis amžius; brandi oda; retinolis; tokoferolis; L-askorbo rūgštis