Terminių procedūrų poveikis celiulito paveiktai odai. Atvejo analizė - Vasilevskaja, Simona; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Mūsų visuomenėje išorinė išvaizda, ypač moterų, yra labai svarbi ir turi didžiulę reikšmę, celiulitas laikomas estetiškai nepriimtinu kosmetinis trūkumu. Celiulito atsiradimą lemia genetika, gyvenimo būdas, lytis.Tyrimo tikslas – įvertinti terminių procedūrų poveikį celiulito paveiktai odai.Metodai. Atlikta 2010–2022 m. mokslinės literatūros, rastos Journal of Cosmetic and Laser Therapy, Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, Archives of Dermatological Research, PubMed elektroninėje duomenų bazėje, analizė. Tikslui pasiekti buvo naudojami reikšminiai žodžiai: celiulitas, terminės procedūros, kosmetinės priemonės. Nagrinėti 10 mokslinių šaltinių, kuriuose rasti reikšminiai žodžiai ar jų deriniai. Naudotas nestandartizuoto interviu metodas (žodinė apklausa), nagrinėti: mitybos įpročiai, vartojami vaistai, amžius, naudojamų kosmetinių priemonių veiksmingumas ir standartizuota kliento kortelė.Rezultatai. Nustatytas terminių procedūrų veiksmingumas: pilvo apimtis sumažėjo 11 cm, sėdmens ir šlaunų celiulito paveiktos zonos apimtis sumažėjo 9 cm.Išvados. 1. Celiulitas dažniausiai paveikia sėdmenų, šlaunų, pilvo ir juosmens zonų odą, pažeidimui įtakos turėjo tyrimo dalyvės amžius, hormonų disbalansas, mityba, fizinio aktyvumo stoka. 2. Terminio procedūros poveikio efektyvumas pastebėtas po penkių procedūrų kurso. Suderinus su tyrimo dalyve procedūrų eigą, pakeitus mitybos įpročius bei pasyvų fizinį aktyvumą pakeitus aktyviu, dalyvei celiulito stadijos nuo III sumažėjo iki II. 3. Po dešimties terminių procedūrų tyrimo dalyvei pavyko sumažinti celiulito pažeistas kūno zonas, atkurti odos drėgmės lygį, stangrumą, tačiau celiulitas visiškai nepranyko.
Keywords: celiulitas; terminės procedūros; kosmetinės priemonės; mityba; fizinis aktyvumas