Studentų miego kokybės ir jai įtaką turinčių veiksnių analizė - Sakalauskaitė, Meda; Mikaliūkštienė, Aldona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Miegas yra natūralus fiziologinis reiškinys, jo įtaka organizmui pasireiškia emocinės ir fizinės sveikatos pokyčiais. Įrodyta, kad reguliarus ir kokybiškas miegas yra susijęs su geresniais sveikatos rodikliais. Miegas turi įtaką atminčiai, dėmesio sutelkimui, mokymosi procesui, elgesiui bei gyvenimo kokybei. Norint palaikyti optimalią sveikatą, svarbu miegoti pakankamai. Nepakankamas miegas didina nelaimingų atsitikimų, traumų, hipertenzijos, nutukimo, diabeto ir depresijos riziką.Darbo tikslas – apžvelgti ir pateikti naujausius literatūros duomenis apie studentų miego kokybę ir jai įtaką darančius veiksnius.Metodai. Naudojant reikšminius žodžius literatūros paieška vykdyta PubMed, Web of Science duomenų bazėse ir specializuotoje informacijos paieškos sistemoje Google Scholar, kuriose rašoma apie studentų miego kokybę ir jai įtaką turinčius veiksnius.Tyrimo rezultatai ir išvados. Nagrinėjama tema į literatūros apžvalgą buvo įtraukti 45 straipsniai. Remiantis atliktais tyrimais įrodyta, kad miegas yra svarbus ir emocinei, ir fizinei žmogaus sveikatai. Studentų miego kokybė nėra gera – didžioji dalis jų skundžiasi bloga miego kokybe, jų miego trukmė nėra pakankama. Stresas yra vienas iš veiksnių, bloginančių miego kokybę.
Keywords: miegas; miego kokybė; miego trukmė; miego sutrikimai; stresas ir miegas