Skubios medicinos pagalbos slaugytojams dažniausiai stresą sukeliančių veiksnių analizė - Gerasimova, Lolita; Mikaliūkštienė, Aldona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Skubios medicinos pagalbos slaugytojų darbas yra susijęs su ilgomis darbo valandomis, pagalbos teikimu esant pavojingoms gyvybei būklėms, nelaimingais atsitikimais, traumas patyrusiais pacientais, nerimaujančiais pacientų šeimos nariais. Visa tai yra įtampą darbe keliantys veiksniai. Intensyvus ir stresą keliantis darbas ilgainiui gali turėti įtakos jų fizinei ir emocinei sveikatai. Tyrimo tikslas – atrinkti ir išanalizuoti mokslinius straipsnius apie skubios medicinos pagalbos slaugytojų darbe pagrindinius stresą sukeliančius veiksnius. Tyrimo metodas – literatūros apžvalga. Mokslinių publikacijų paieška atlikta naudojantis PubMed paieškos sistemos elektroninėje duomenų bazėje. Naudoti raktažodžiai anglų kalba: stress at work, emergency nurses, the causes of stress. violence, bullying. Atrinktas 31 anglų kalba parašytas straipsnis. Gauti rezultatai parodė, kad skubios pagalbos slaugytojai kasdien susiduria su įvairiomis situacijomis, kai kurios iš jų gali būti pavojingos gyvybei ir reikalauti skubios pagalbos ir intensyvios priežiūros. Dėl šios dinamiškos aplinkos, kurioje veikia ir tokie veiksniai kaip smurtas ir patyčios, stresinės situacijos ir didelis darbo krūvis, skubios pagalbos slaugytojai patiria didelį stresą darbe.
Keywords: stresas darbe; skubios pagalbos slaugytojai; streso priežastys; smurtas; patyčios