Vidutinio amžiaus ir pagyvenusių žmonių emocinė būsena ir jos įtaka miego kokybei - Alijošiūtė, Eliana; Mikaliūkštienė, Aldona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Miego kokybė yra labai svarbi geros sveikatos sąlyga, o jos svarbos tarp vidutinio ir pagyvenusio amžiaus žmonių negalima nepastebėti, turint omenyje, kad miego sutrikimai ir sunkumai užmigti su amžiumi tampa vis dažnesni, o tai veikia vidutinio ir pagyvenusio amžiaus žmonių emocinę būseną bei gyvenimo kokybę. Įrodyta, kad nors poreikis miegoti išlieka toks pat visą žmogaus gyvenimą, gebėjimas pakankamai išsimiegoti su amžiumi mažėja.Darbo tikslas – apžvelgti ir pateikti naujausius literatūros duomenis apie vidutinio amžiaus ir pagyvenusių žmonių emocinę būseną bei jos įtaką miego kokybei.Metodai – sisteminga literatūros apžvalga PubMed ir Google Scholar duomenų bazėse, kuriose rašoma apie vidutinio amžiaus ir pagyvenusių žmonių emocinę būseną bei jos  įtaką  miego kokybei. Tyrimo rezultatai ir išvados. Nagrinėjama tema į sisteminę apžvalgą buvo įtraukti 9 straipsniai. Remiantis atliktais tyrimais įrodyta, kad, blogėjant emocinei būsenai, esant depresijos ar nerimo simptomų, išgyvenant sielvartą, prastėja miego kokybė ir atvirkščiai – bloga miego kokybė gali skatinti šių emocinių būklių atsiradimą.
Keywords: vidutinis amžius; pagyvenusio amžiaus žmonės; emocinė būsena; miego kokybė