Vėžiu sergančių pacientų poreikiai vėlyvųjų vėžio gydymo komplikacijų laikotarpiu - Mikalajūnaitė, Germantė; Martikaitytė, Justina; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Vėžys yra dažniausia mirties priežastis visame pasaulyje. Vėlyvųjų vėžio gydymo komplikacijų laikotarpiu teikiama slauga pagerina pacientų gyvenimo kokybę, pagreitina sveikimo procesą ar padeda atrasti vidinę dvasinę ramybę. Ligoniams sustiprėti psichologiškai ir fiziškai turi įtakos slaugytojų gebėjimas išreikšti empatiją bei taikyti motyvacinius pokalbius. Psichologinis poveikis efektyvus tuomet, kai naudojamas komandinio darbo modelis.Tyrimo tikslas – išanalizuoti mokslinę literatūrą apie pacientų poreikius vėlyvųjų vėžio gydymo komplikacijų laikotarpiu.Tyrimo metodai. Sisteminga mokslinės literatūros paieška atlikta naudojantis PubMed, BMJ, Elsevier, The Lancet oncology, IMJ, Google Scholar, Pasaulio sveikatos organizacijos mokslinių duomenų elektroninėmis bazėmis. Rezultatai parodė, kad vėžiu sergantiems pacientams vėlyvųjų vėžio gydymo komplikacijų laikotarpiu šalutinis gydymo poveikis gali tęstis ištisus metus. Slaugos poreikiai yra nukreipti į nuolatinę onkologinių pacientų priežiūrą, sveikatos būklės vertinimą. Komandinis darbas padeda įtraukti pacientą į teikiamas paslaugas, motyvuoti paciento veiksmus, svarbus yra grįžtamasis ryšis. Slaugos personalo edukacinė veikla nukreipta į sveiko gyvenimo būdo propagavimą, kasdieninės veiklos planavimą, kuri padeda mažinti nuovargį, skausmą ir išlaikyti raumenų masę.
Keywords: gydymas; komplikacijos; pacientų poreikiai