Fizinio aktyvumo ryšys su sveikata ir neaktyvių žmonių miego kokybe - Lukšaitė, Agilė; Matulevičiūtė, Eva; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Pasaulio sveikatos organizacija yra pateikusi fizinio aktyvumo dažnio, intensyvumo, veiklos tipo rekomendacijas, kurios būtinos norint išvengti insulto, cukrinio diabeto, onkologinių, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Rekomendacijos skirtos bendram fiziniam aktyvumui didinti mažiausiai aktyviose žmonių populiacijose [1]. Pasaulyje 23 proc. suaugusiųjų nėra pakankamai fiziškai aktyvūs [1]. 40–60 proc. Europos Sąjungos žmonių gyvensena yra nejudri, todėl svarbu skatinti žmones keisti nejudrų gyvenimo būdą į sveikesnį ir aktyvesnį [2].Darbo tikslas – išanalizuoti fizinio aktyvumo veiksnius, turinčius poveikį sveikatai ir neaktyvių žmonių miego kokybei.Tyrimo metodai. Apžvelgta mokslinė literatūra, susijusi su žmonių sveikata, miego kokybe, fiziniu aktyvumu ir pateiktos įžvalgos. Literatūros šaltinių paieška nagrinėjama tema atlikta naudojantis Pasaulio sveikatos asociacijos, „ClinicalKey“, „PubMed“, „Google Scholar“ mokslinių duomenų elekt-roninėmis bazėmis. Apžvalgai naudoti 2012–2022 metų spausdinti straipsniai anglų kalba, atitinkantys tyrimo temą. Paieška buvo vykdoma naudo-jant reikšminius žodžius bei jų derinius: fizinis aktyvumas, sveikata, nemiga, prevencija (angl. physical activity, health, insomnia, prevention). Į sis-teminę apžvalgą įtraukti 26 pilno teksto šaltiniai nagrinėjama tema.Rezultatai. Fizinis aktyvumas veikia miego kokybę ir per tam tikrus fiziologinius procesus mažina nemigos riziką. Sveikatai stiprinti svarbūs fizinio aktyvumo lygiai. Per maža, pasyvi fizinė veikla pablogina miego kokybę ir siejama su nemigos rizika.Išvados. 1. Neaktyvių žmonių miego kokybei poveikį turi nuolatinė stresinė aplinka. Fizinis aktyvumas, neatitinkantis PSO rekomendacijų, gali turėti neigiamą poveikį fizinei, psichinei sveikatai ir miego kokybei. 2. Reguliarus fizinis aktyvumas teigiamai veikia psichinę sveikatą, aktyvina neurobio-logines sistemas, skatina hipnogeninių medžiagų, gerinančių miego kokybę, išsiskyrimą.
Keywords: fizinis aktyvumas; sveikata; nemiga; prevencija