Hemodializuojamų pacientų slaugos ir sveikatos problemos - Brazaitytė, Reda; Burneikaitė, Guoda (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Hemodializė (HD) – pakaitinė inkstų terapija, kuri taikoma sumažėjus inkstų glomerulų filtracijos greičiui maždaug iki 10 proc. Per HD procedūrą inkstų kraujo filtravimą atlieka dirbtinė įranga. Tai procedūra, gerinanti pacientų, sergančių paskutinės stadijos inkstų liga, išgyvenamumą [Chen T., et al, 2021]. Viena dializės procedūra įprastai trunka apie 4–5 valandas ir yra kartojama 3 kartus per savaitę atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę, jo kūno masę, kenksmingų medžiagų kiekį organizme [Stephens C., et al, 2019, Rodakowska E., et al, 2018].
Keywords: hemodializė; pacientas; slauga; slaugos problemos