Slaugytojų vaidmuo taikant pragulų prevenciją paliatyviojoje slaugoje - Andriulevičienė, Lina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Paliatyviojoje slaugoje slaugytojo vaidmuo labai svarbus pragulų prevencijos etape, nes tik užtikrinant kvalifikuotą slaugą ir ankstyvą prevenciją galima išvengti pragulų atsiradimo ir taip pagerinti ligonio gyvenimo kokybę paskutiniais gyvenimo metais. Daugiausiai slaugytojų vaidmuo atsispindi pragulų prevencijai naudojant pragulų profilaktikos ir gydymo čiužinius, funkcines lovas. Mažiau kaip trys ketvirtadaliai slaugytojų pragulų prevencijai paliatyviojoje slaugoje dažnai naudoja biofizinius tepalus, įvairius tvarsčius, pagalbinius paviršius, kulno apsaugas, stacionarius keltuvus, vartymo paklodes, perkėlimo lentas/lentutes/neštuvus/diržus bei kitas pozicionavimo priemones, o mažiausiai naudojami pasėstai. Pagal Europos pragulų profilaktikos komisijos (angl. European Pressure Ulser Advisory Panel, toliau – EPUAP) pateiktas rekomendacijas beveik pusė slaugytojų teigia, kad efektyviausios priemonės pragulų prevencijai paliatyviojoje slaugoje yra vartymas. Slaugytojai atlieka daug profesionalių ir efektyvių veiksmų, funkcijų, kurios pagerina ligonio sveikatą ir savijautą gydant pragulas. Be to, taikydami pacientų pragulų prevenciją ir paliatyvųjį gydymą slaugytojai savo darbą atlieka atsakingai, patikimai, geba užjausti pacientus.Tyrimo tikslas – išsiaiškinti slaugytojų vaidmenį taikant pragulų prevenciją paliatyviojoje slaugoje.Tyrimo metodai. Išanalizavus mokslinę literatūrą, 2021 m. lapkričio–gruodžio mėnesiais atliktas kiekybinis tyrimas, anoniminė apklausa. Tyrimo duomenys išanalizuoti MS Office Excel 2016 duomenų apdorojimo programa. Tyrimas atliktas laikantis etikos principų.Tyrimo rezultatai. Tyrime dalyvavo 64 slaugytojos (moterys). Slaugytojų produktyvus vaidmuo atsispindi pragulų prevencijoje; pacientų pragulų prevencijai slaugytojos naudojasi EPUAP teikiamomis rekomendacijomis.Išvados. Tyrimu nustatyta, kad daugiausia slaugytojų (94 proc.; n = 60) pragulų prevencijai dažniausiai naudoja pragulų profilaktikos ir gydymo čiužinius, 91 proc. (n = 58) – funkcines lovas. Vidutiniškai 67 proc. (n = 43) slaugytojų dažnai naudoja biofizinius tepalus, įvairius tvarsčius, pagalbinius paviršius, kulno apsaugas, stacionarius keltuvus, vartymo paklodes, perkėlimo lentas/lentutes/neštuvus/diržus bei kitas pozicionavimo priemones, o mažiausiai tiriamųjų naudoja pasėstus – 39 proc. (n = 25). Pagal EPUAP, 46 proc. (n = 29) slaugytojų mano, kad efektyviausios priemonės pragulų prevencijai paliatyviojoje slaugoje yra vartymas, 17 proc. (n = 11) – kai dirba daugiau darbuotojų, 11 proc.  (n = 7) – paciento higiena ir sausumo palaikymas, 8 proc. (n = 5) – čiužiniai nuo pragulų ir funkcinės lovos.
Keywords: slaugytojo vaidmuo; pragulos; pragulų prevencija; paliatyvioji slauga