COVID-19 pandemijos įtaka slaugytojų perdegimo sindromui - Klišys, Edgaras; Mikaliūkštienė, Aldona; Fatkulina, Natalja (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Perdegimo sindromas yra žinomas jau ne vieną dešimtmetį ir paliečia daugelio profesijų atstovus. Perdegimas apibūdinamas kaip fizinių ar emocinių jėgų ar motyvacijos išsekimas, dažniausiai atsirandantis dėl ilgalaikio streso ar nusivylimo. Tyrėjai sutaria, kad perdegimo sindromas yra procesas, tačiau skirsto jį į kelis skirtingus etapus. Perdegimo sindromą lemia ne tik asmenų, dirbančių sveikatos priežiūros įstaigose, asmeninės savybės, tačiau ir įvairūs aplinkos veiksniai, vienaip ar kitaip paliečiantys kiekvieną asmenį. COVID-19 pandemijos akivaizdoje prie šių veiksnių prisidėjo papildomi stresoriai. Tai padarė įtaką slaugytojų perdegimo sindromo paplitimui. Atlikti naujausi tyrimai rodo, kad padidėjo slaugytojų, patiriančių perdegimo sindromą, skaičius. Todėl perdegimo sindromo prevencijos ir įveikimo būdai tapo dar aktualesni šių dienų kontekste.Darbo tikslas – apžvelgti ir pateikti naujausios literatūros duomenis apie slaugytojų patiriamą perdegimo sindromą COVID-19 sąlygomis.Tyrimo metodai – sisteminga straipsnių paieška PubMed ir Google Scholar duomenų bazėse. Gauti rezultatai parodė, kad COVID-19 pandemija turi didelę įtaką slaugytojų perdegimo sindromo atsiradimui.
Keywords: perdegimo sindromas; COVID-19; slaugytojai; perdegimo sindromo prevencija; perdegimo sindromo priežastys