Pacientų, patiriančių šlapimo ir (arba) išmatų nelaikymą, slaugos svarba pragulų prevencijai - Stanislovienė, Nereta (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Pragula (angl. pressure ulcer) yra dažna, bet potencialiai išvengiama būklė, dažniausiai pasireiškianti sunkiai sergantiems didelės rizikos pacientams, asmenims su sutrikusia judėjimo funkcija ir pagyvenusiems žmonėms [1, 2]. Terminas pragula geriausiai apibūdinamas kaip odos ir minkštųjų audinių pažeidimas, atsirandantis dėl spaudimo, šlyties, trinties, drėgmės arba jų derinio, dažniausiai kaulinių išsikišimų vietose [3]. Pragulos taip pat gali atsirasti dėl medicinos prietaisų, tokių kaip endotrachėjinių arba nazalinių vamzdelių, kateterių, drenų, centrinės venos kateterių sukeltos mechaninės apkrovos anatominėse kūno vietose [4].