Medikamentų administravimo klaidos ir jas lemiantys veiksniai slaugytojų darbe: literatūros apžvalga - Sakalauskaitė, Dovilė; Kielė, Viktorija (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Santrauka. Medikamentų administravimo klaidos yra rimta problema, kuri gali kelti pavojų sveikatai, pacientų saugai, sukelti nepasitikėjimą sistema, institucija ir specialistų darbu. Medikamentų administravimo klaidos pasireiškia bet kuriame paciento priežiūros etape ir gali būti susijusios su įvairiais įtaką darančiais veiksniais [1].Šioje literatūros apžvalgoje išskiriamos pagrindinės medikamentų administravimo klaidos, kurios suskirstytos į medikamentų administravimo ir neteisingos administruotų medikamentų dokumentacijos grupes. Kartu su medikamentų administravimo klaidomis išskiriamos pagrindinės priežastys, kodėl slaugytojai klysta administruodami medikamentus.Tyrimo objektas – medikamentų administravimo klaidos ir jas lemiantys veiksniai slaugytojų darbe.Literatūros apžvalgos tikslas – išanalizuoti medikamentų administravimo klaidas ir jas lemiančius veiksnius slaugytojų darbe.Tyrimo metodai – atlikta tiriamoji apžvalga, kuria siekta išanalizuoti medikamentų administravimo klaidas ir jas lemiančius veiksnius slaugytojų darbe. Naudojant pasirinktą metodiką atsižvelgta į penkis pagrindinius etapus, kurie padėjo tikslingai analizuoti atrinktus tyrimus.Literatūros apžvalgos rezultatai. Išsiaiškinta, kad medikamentų administravimo klaidoms atsirasti įtakos turi darbo aplinka, kurioje gausu šalutinių garsų, kitų medicinos komandos narių, su vaistų administravimu nesusijusių pokalbių. Įtakos turi ir žmogiškasis faktorius, dėl kurio atsiranda medikamentų administravimo klaidų, susijusių su vaistu, jo doze ar pasirinktu neteisingu administravimo laiku. Medikamentų administravimo klaidos yra neišvengiamos, nesvarbu, kiek pažengusi pacientų sveikatos priežiūra ir slaugymo metodai.
Keywords: vaistai; medikamentai; medikamentų administravimas; slaugytojo klaidos