Poliligotų pacientų savirūpos mokymas pirminėje sveikatos priežiūroje - Steponkutė, Justina; Galdikienė, Nijolė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Senėjanti populiacija bei didėjantis poliligotumo paplitimas joje rodo, kad žmonių, kurie serga daugiau negu dviem lėtinėmis ligomis, skaičius didės. Dėl didėjančio poliligotumo sveikatos priežiūros specialistai turi atidžiai stebėti kiekvieno paciento būklę, mokyti, kaip ją valdyti, bei padėti pacientams koreguoti elgesį, siekiant išvengti komplikacijų. Bendruomenės slaugytojai turi nustatyti poliligotų pacientų slaugos prioritetus, bet taip pat ir orientuotis į visas jų ligas. Tik tinkamai pasirinkti mokymo būdai gerina pacientų savirūpą.Tyrimo tikslas – įvertinti poliligotų pacientų savirūpos mokymą pirminėje sveikatos priežiūroje.Tyrimo metodai. Atliktas kiekybinis tyrimas duomenų rinkimui, taikant apklausos raštu metodą. Tyrimo dalyviai – asmenys (n = 41), kuriems diagnozuotos dvi ir daugiau lėtinių ligų.Rezultatai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad poliligoti pacientai yra mokomi savirūpos pirminėje sveikatos priežiūroje, tačiau nėra išnaudojamos visos įmanomos mokymo galimybės. Daugiausiai poliligotų pacientų įvardijo, kad slaugytojai vertino pacientų žinias apie sveikatą ir rūpinimąsi savo sveikata bei suteikė naujų žinių; užtikrino bendravimą su pacientais profilaktikos tikslais; mokė, kaip pacientai turi taisyklingai stebėti savo sveikatos rodiklius, ir akcentavo, kodėl tai svarbu; nurodė, kokie turi būti pacientų sveikatos rodikliai; skatino pacientus stebėti sveikatos rodiklius; dalijo knygutes, lankstinukus, kuriuose pateikiama pacientams aktuali informacija apie savirūpą.
Keywords: D. Orem savirūpos modelis; pirminė sveikatos priežiūra; poliligotumas; savirūpa; savirūpos mokymas