Streso poveikis veido odai - Červinskytė, Gintarė; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Stresas kenkia mūsų odai, dėl streso gali paūmėti lėtinės odos ligos: rožinė, aknė, dermatitas, žvynelinė, egzema. Dėl patiriamo streso oda praranda elastingumą, greičiau pasireiškia senėjimo procesai. Svarbu išmokti valdyti stresą, pasirinkti tinkamas kosmetines priemones veido odos priežiūrai.Tyrimo tikslas – įvertinti veido odos procedūrų veiksmingumą, siekiant sumažinti odos problemas, kilusias dėl patiriamo streso.Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimui naudota Socialinių mokslų kolegijos sukurta kliento kortelė: analizuotas kosmetinių priemonių naudojimas namuose, streso poveikis odai, gyvenimo būdas, įvertinta tiriamosios odos būklė, sudarytas odos būklės žemėlapis.Tyrimo rezultatai ir išvados. Prieš pirmą procedūrą tyrimo dalyvei nustatytos veido odos raukšlės nosies srityje, tarp akių, matomos raukšlelės vokinėje dalyje, po lūpa. Oda praradusi spindesį, yra pavienių raudonų dėmių (vertinant vizualiai), T-zonoje gerai matomos poros. Po penktos procedūros oda atgavo spindesį ir tapo vienu tonu šviesesnė. Po akimis sumažėjo raukšlelių, nosies srityje raukšlės ir poros veide tapo mažiau pastebimos.Išvados. Stresas skatina kortizolio gamybą, per didelis jo kiekis veikia veido odą, kuri tampa plonesnė, praranda spindesį, yra jautresnė išoriniams aplinkos veiksniams. Adrenalinas lėtina kraujotaką, dermos kapiliarai ima spazmuoti, oda gali būti išblyškusi, atsiranda raudonų dėmių. Veiksmingos drėkinančio poveikio kosmetinės priemonės parinktos pagal streso sukeltas veido odos problemas ir turinčios savo sudėtyje aktyvių ingredientų ląstelių regeneracijai.
Keywords: stresoriai; veido oda; kosmetinės priemonės