Personalo vaidmuo hospitalinių infekcijų prevencijoje - Gierasimovič, Zita; Karpovič, Alina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Tyrimo tikslas – išnagrinėti aplinkos paviršių priežiūrą ir jos reikšmę, perduodant hospitalines infekcijas.Tyrimo metodai. Atliktas 6 mėnesių trukmės tyrimas vienoje Vilniaus universiteto ligoninėje, siekiant įvertinti chirurgijos skyrių aplinkos paviršių higieną. Pateikti apibendrinti tyrimo rezultatai. Paviršių higienai vertinti naudojamas testavimo rinkinys (antspaudas, fluorescencinė priemonė, šviesos prietaisas). Paviršių testavimas vyko kas du mėnesius (iš viso 3 kartus).Rezultatai, išvados. Nustatyta 23,0 proc. dažnai liečiamų paviršių priežiūros pažeidimų. Per tyrimą 7,2 proc. sumažėjo slaugos priemonių priežiūros klaidų. Dažni (23,6 proc.) muilo dozatorių paviršių priežiūros pažeidimai. Personalo aplinkoje nustatyta mažiausiai pažeidimų, naudojant įrangą, servetėlių dėtuves. Daugumos atvejų prioritetas teikiamas slaugos priemonių priežiūrai. Pacientų aplinkoje daugiau nei ketvirtadalis pažeidimų atvejų nustatyta dažnai liečiamų paviršių srityje. Ketvirtadalis pažeidimų nustatyta paciento aplinkoje, tvarkant širmų, lovų rėmų, muilo dozatorių paviršius. Stebėjimas ir pažeidimų analizė dvigubai sumažino slaugos priemonių paviršių taršą, tačiau mažiausiai įtakos turėjo dažnai liečiamų paviršių priežiūrai.
Keywords: slaugos priemonės; paciento; personalo a; aplinkos paviršiai