Moterų informuotumas apie gimdymo skausmo malšinimo būdus - Vaitkutė, Akvilė; Gedrimė, Lina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Moteris, kuri įgijo žinių apie gimdymo skausmo malšinimo būdus, turi susiformavusį požiūrį apie gimdymą ir jį priima kaip fiziologinį procesą. Moterų mokymas gali padidinti informuotumą ir pagerinti žinias apie gimdymo skausmą ir jo malšinimo būdus.Tyrimo tikslas – atskleisti moterų informuotumą apie gimdymo skausmo malšinimo būdus.Tyrimo metodai. Mokslinės literatūros analizė; kiekybinis tyrimas; apklausa internetu.Rezultatai. Atlikto tyrimo rezultatai atskleidė moterų informuotumą apie gimdymo skausmo malšinimo būdus ir parodė, kad moteris domina gimdymo skausmo malšinimo būdai. Dauguma tiriamųjų žino apie kvėpavimo pratimus ir epidūrinę analgeziją, tačiau jos taip pat nurodė norinčios sužinoti daugiau apie hidroterapiją, tinkamiausią gimdymo pozos pasirinkimą, masažo techniką, analgeziją opioidais, spinalinę ir inhaliacinę analgezijas, taip pat apie skausmo malšinimo būdų privalumus, trūkumus, indikacijas ir kontraindikacijas, veiksmingumą, atlikimo techniką ir veikimo trukmę.Išvados. Daugelis moterų naudojasi internetu kaip pagrindiniu informacijos apie gimdymo skausmo malšinimą šaltiniu. Kiek mažesnei daliai moterų informaciją suteikia akušeris ir bendrosios praktikos slaugytojas. Tokie tyrimo rezultatai rodo, jog ne visos moterys gauna reikiamą informaciją iš sveikatos specialistų, todėl ieško informacijos internete, o tokia informacija ne visuomet būna mediciniškai teisinga ir naudinga moteriai. Informacija, gauta iš internetinių puslapių, moteris gali išgąsdinti ir apsunkinti nėštumą, gimdymo ir būsimo skausmo imama laukti su baime ir nerimu.
Keywords: moterų informuotumas; moterų žinios; gimdymo skausmas; gimdymo skausmo malšinimo būdai