Slaugytojų įsitraukimas mažinant ikimokyklinio amžiaus vaikų baimę ir nerimą gydymo įstaigoje - Juozapavičienė, Rasa; Čižauskaitė, Justina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Tyrimo tikslas – atskleisti ikimokyklinio amžiaus vaikų patiriamas baimes ir nerimą gydymo įstaigoje bei slaugytojų veiksmus jas mažinant.Mokslininkai teigia, kad labiausiai vaikų baimės pasireiškia vaikams nuo 3 metų 8 mėnesių iki 5 metų amžiaus. Tokio amžiaus vaikai nerimauja, kad bus nubausti, bijo, kad pasijus vieniši, baiminasi gyvūnų, tamsos ir įsivaizduojamų būtybių [3, 6]. Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad 70 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų jaučia baimę ir nerimą prieš medicinines procedūras, taip pat vaikai susiduria su psichologiniais išgyvenimais patekę į gydymo įstaigą [1, 2]. Ikimokyklinio amžiaus vaikams skiriant per mažai laiko, dėmesio ir noro padėti jiems įveikti juos kankinančias baimes ir nerimą, ateityje gali pasireikšti nerimo sutrikimų, psichosomatinių ligų simptomų, sunkumų bendrauti su kitais žmonėmis ar net atsirasti depresija [3, 4]. Gydymo įstaigoje arčiausiai ikimokyklinuko būna tėvai ir medicinos personalas, kuris taip pat turi skirti pastangų ir savo darbo laiko vaiko baimėms ir nerimui įveikti.Tyrimas buvo atliktas 2018 m. rugsėjį–gruodį. Jame dalyvavo 102 slaugytojos, dirbančios Kauno miesto asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Nustatyta, kad mažindamos vaiko baimę ir nerimą, slaugytojos bendrauja vaikui suprantama kalba, pasirenka aiškų, ramų balso toną, dainuoja vaikiškas daineles, žaidžia su vaiku, supažindina su procedūrai atlikti naudojamais medicininiais instrumentais, dėvi spalvotą medicininę aprangą. Atliekant vaikui medicinines procedūras, slaugytojos leidžia kartu dalyvauti tėvams.
Keywords: slaugytojas; ikimokyklinio amžiaus vaikas; baimė; nerimas