Šimtmečio lietuvių medicinos terminija - Žėkienė, Diana (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Medicinos istorija yra žmonijos istorija. Ji atspindi žmogaus pastangas palengvinti kitam kančias, slaugyti, gydyti, siekti amžinos jaunystės ir sveikatos, pažinti savo organizmą. Medicinos terminijos ištakos siejamos su V a. pr. Kr. antikinėje Graikijoje gyvenusio mokslinės medicinos tėvo Hipokrato darbais. Dauguma terminų, kuriuos savo raštuose vartojo Hipokratas, tapo tarptautiniais medicinos terminais. Juos perėmė ir papildė vėlesnių epochų gydytojai lotyniškais terminais. Nors klasikinės kalbos iki šiol yra pagrindinis medicinos tarptautinės terminijos šaltinis ir branduolys, XIX a. viduryje jos užleido vietą nacionalinėms kalboms ir pradėti kurti originalūs pavadinimai gimtąja kalba.