Ikimokyklinio amžiaus vaikų dantų būklė jų mamų vaidmens vaikų burnos priežiūros kontekste - Gerikienė, Vitalija; Kareivė, Ingrida (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Tyrimo tikslas – išanalizuoti ikimokyklinio amžiaus vaikų dantų būklę jų mamų vaidmens savo vaikų burnos priežiūros kontekste. Tyrimo medžiaga ir metodai. Atliktas kokybinis tyrimas – atvejo analizė, taikant vaikų dantų būklės objektyvų klinikinį vertinimą ir vaikų mamų standartizuotą interviu. Tyrime dalyvavo 10 ikimokyklinio amžiaus vaikų ir 10 jų mamų. Taikyta tikslinė tiriamųjų atranka. Siekiant nustatyti vaikų dantų būklę, patikrinti vaikų dantys ir apskaičiuoti KPI+kp, kpi ir OHI-s (DI-s) indeksai. Standartizuotas interviu vyko apie mamos dalyvavimą vaiko dantų valymo procese ir mamos informuotumą apie burnos priežiūrą.Tyrimo išvados. Tiriamų vaikų imtyje nustatyta patenkinama (OHI-s (DI-s) – 1,3 balo) burnos higiena, žemas (KPI +kpi 2,5 balo) dantų ėduonies intensyvumas, tačiau artimas vidutinio dantų ėduonies intensyvumo ribai. Vaikų su dideliu dantų ėduonies intensyvumu burnos higiena yra blogesnė, jų mamos retai arba visiškai nedalyvauja vaiko dantų valymo procese, nesidomi vaikiškos dantų pastos sudėtimi ir nežino apie dantų ėduonies profilaktikos priemones.
Keywords: burnos sveikata; ikimokyklinio amžiaus vaikas; mamos vaidmuo