Nuoskaudos – traumų liudininkės - Žukauskienė, Daiva (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Pradėdama vaikų psichotraumų temą, kreipiu žvilgsnį į šeimą, į vaikui pačius artimiausius žmones, kurie dėl buvimo šalia, dėl neribotos įtakos ir valdžios, dažnai nesuvokdami savęs ir savo elgesio, skaudžiai traumuojasavo vaikus. Namų emocinė atmosfera persismelkia iki vaiko asmenybės šerdies ir ją nuspalvina ta pačia spalva, kuri vyrauja šeimoje. Tėvų kaip suaugusių žmonių bruožai daro įtaką vaikų psichinei sveikatai. Tėvai visada rodo pavyzdį vaikams, tik neretai šis pavyzdys yra neigiamas – tai subtiliai užslėptas fizinis ir emocinis smurtas, priespauda, griežti auklėjimo metodai. Jeigu tektų sudaryti toksiškų tėvų charakterio bruožų sąrašą, į jį būtinai pakliūtų pernelyg jautrūs, pernelyg jausmingi, pernelyg rūpestingi, vaikiški, naivūs, turintys priklausomybių tėvai ir jų priešingybės – šiurkštūs, nejautrūs, agresyvūs, šalti, despotiški, perdėtai teisingi, religingi, kontroliuojantys tėvai. Matome, kad visi „pernelyg“ bruožai yra kenksmingi vaiko psichinei sveikatai ir gali tapti traumavimo priežastimi.
Keywords: nuoskauda; vaikas; psichotrauma; emocinė šiluma; tėvai; emocinis atmetimas