Bendrosios praktikos slaugos studentų farmakologijos žinių taikymas klinikinių slaugos praktikų metu - Klevinskytė, Martyna; Galdikienė, Nijolė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2025)
Vaistų vartojimo klaidos visame pasaulyje kasmet sukelia tūkstančius mirčių. Bendrosios praktikos slaugos studijų programą baigę studentai bus atsakingi už vaistų administravimo procesą, kuris turi įtakos gydymo bei slaugymo proceso kokybei ir pacientų sveikatai. Visai slaugytojus rengiančiai akademinei bendruomenei svarbu nuolat stebėti bei vertinti būsimų slaugytojų bendrosios ir klinikinės farmakologijos žinias, pasistengti jas kuo aiškiau išdėstyti paskaitų, praktinių užsiėmimų ir klinikinių slaugos praktikų metu bei analizuoti dažniausiai pasitaikančias klaidas, jų priežastis, kad būtų galima diegti naujausius mokymosi būdus, programas, kurios padėtų jų išvengti. Tyrimo tikslas – nustatyti bendrosios praktikos slaugos studentų farmakologijos žinių taikymą klinikinių slaugos praktikų metu. Tyrimo metodai. Atliktas kiekybinis tyrimas duomenų rinkimui taikant apklausos raštu metodą naudojant autorės parengtą klausimyną. Apklausta 120 slaugos studijų programos studentų. Rezultatai. Bendrosios praktikos slaugos studijų programos II–IV kurso studentų žinios apie slaugos veiksmus vaistų administravimo procese yra pakankamos. Nustatyta, kad studentai gerai išmano visus vaistų administravimo proceso etapus. Tyrimo rezultatai leidžia teigti, jog būsimųjų bendrosios praktikos slaugytojų žinios bei turimi praktiniai įgūdžiai ateityje leis vykdyti kokybišką, profesionalią bei saugią slaugą, o tai užtikrins geresnius gydymo bei slaugos procesų rezultatus.