Skirtingų kineziterapijos programų poveikis lėtine obstrukcine plaučių liga sergančių asmenų kvėpavimo funkcijai - Skirmantaitė, Indre; Kupčiūnaitė, Laura (Slauga. Mokslas ir praktika, 2025)
Straipsnyje analizuojamas virtualioje realybėje atliekamų užsiėmimų ir kineziterapijos salėje atliekamų kvėpavimo pratimų poveikis lėtine obstrukcine plaučių liga sergančių asmenų kvėpavimo funkcijai. Liga dažnai apibrėžiama kaip progresuojanti ir sukelianti kvėpavimo sistemos struktūrinių bei funkcinių pakitimų: sergančiuosius vargina dusulys, kosulys, krūtinės skausmas, mieguistumas, nuovargis, o tai neigiamai veikia jų gyvenimo kokybę. Nustatyta, kad kineziterapija yra veiksmingas gydymo metodas, gerinantis plaučių funkciją, didinantis funkcinį pajėgumą, kvėpavimo raumenų jėgą, mažinantis dusulį. Mokslinėje literatūroje virtualios realybės taikymas daugiausia aptariamas neurologinių ligų atvejais. Tyrimų, analizuojančių šio metodo panaudojimą sergančiųjų kvėpavimo sistemos ligoms gydyti, nėra daug. Tyrimo imtis – tikslinė atranka: 10 tyrimo dalyvių, sergančių lengvo arba vidutinio sunkumo lėtine obstrukcine plaučių liga. Tyrimo metodai: testavimas, aprašomoji ir lyginamoji duomenų analizė. Apibendrinus gautus tyrimo rezultatus nustatyta, kad abi taikytos kineziterapijos programos yra veiksmingos, tačiau didesni kvėpavimo sistemos pokyčiai fiksuoti virtualios realybės užsiėmimus atlikusių tyrimo dalyvių grupėje.