Pacientų pasitenkinimas anestezija po stuburo operacijos - Cirkelė, Indrė; Rimaitis, Marius (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Pacientų pasitenkinimas gautomis medicininėmis paslaugomis, šio tyrimo atveju – pasitenkinimas anestezija, yra rodiklis, kuris gali padėti vertinti sveikatos priežiūros sistemos funkcionavimo kokybę bei ją gerinti. Tyrimo tikslas. Nustatyti pacientų, kuriems atliekamos juosmeninės stuburo dalies tarpslankstelinio disko išvaržos operacijos su regionine arba bendrąja nejautra, pasitenkinimą anestezija, analgetikų poreikį ir pasitenkinimą lemiančius veiksnius. Metodika. Vykdyta anoniminė anketinė apklausa 2023 m. sausio–liepos mėn. Duomenims surinkti buvo naudojamas validuotas Mr. Capuzzo klausimynas, kuriame rinkta demografinė informacija ir vertintas skausmas, diskomfortas perioperaciniu laikotarpiu ir bendras pasitenkinimas anestezija. Tyrime dalyvavo 223 pacientai, atrinkti atsižvelgiant į tyrimo tikslą. Rezultatai. Juosmens tarpslankstelinio disko išvaržos simptomus 43 proc. pacientų pradėjo jausti daugiau nei prieš 12 mėnesių. Diskomforto operacinėje nepatyrę teigė 73 proc. pacientų bendrosios anestezijos grupėje, lyginant su 67 proc. regioninės anestezijos grupėje, bet skirtumas nebuvo statistiškai reikšmingas. Bendrosios anestezijos grupėje daugiau tiriamųjų skundėsi burnos sausumu (24 proc.), perštėjimu/nemaloniu jausmu gerklėje (13 proc.), taip pat daugiau tiriamųjų jautė galvos skausmą (11 proc.), bet skirtumas nebuvo statistiškai reikšmingas. Iškart po operacijos nuskausminamieji buvo suleisti 18 proc. tiriamųjų, kuriems buvo taikyta bendroji nejautra, ir 6,5 proc. – po regioninės nejautros. Skausmą po operacijos daugiau jautė regioninės anestezijos grupė (34 proc.). Geriausiai pacientai vertino pasitenkinimą operacinės darbuotojų geranoriškumu/rūpestingumu (9,86/10), prasčiausiai vertino pasitenkinimą skausmo malšinimu pjūvio srityje (9,43/10). Pacientai buvo labai patenkinti ir bendrąja, ir regionine anestezija (9,70/10). Nustatyta, kad didėjant skausmui pirmą ir antrą dieną po operacijos mažėja pacientų pasitenkinimas anestezija (p < 0,05). Išvada. Pacientų pasitenkinimas anestezija yra labai aukštas ir nepriklauso nuo anestezijos rūšies, tačiau didėjant skausmui, mažėja pasitenkinimas anestezija (p < 0,05).