Pacientų, sergančių cukriniu diabetu, žinios ir elgsena, siekiant išvengti diabetinės pėdos komplikacijų - Valčiukienė, Lina; Paškevičė, Alma; Stauskienė, Kristina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
. Straipsnyje aptariama pacientų, sergančių cukriniu diabetu, žinios ir elgsena, siekiant išvengti diabetinės pėdos komplikacijų. Diabetinės pėdos komplikacijų galima išvengti pacientams suteikiant reikalingos informacijos ir tinkamai prižiūrint pėdas. Tinkamos pacientų žinios apie rizikos veiksnius, ankstyvuosius komplikacijų požymius ir prevencines priemones, taip pat pozityvi sveikatos elgsena gali gerokai sumažinti pėdų opų ir amputacijų dažnį. Tačiau, nepaisant mokslinių įrodymų, patvirtinančių pacientų švietimo naudą, daugelis cukriniu diabetu sergančių asmenų neturi reikiamų žinių ir dažnai ignoruoja prevencinį elgesį. Straipsnyje pateikiami Lietuvos ir Olandijos cukriniu diabetu sergančių pacientų žinių ir elgsenos tyrimo rezultatai. Tyrime naudotas kiekybinis anketinės apklausos metodas. Tyrimo imtis – tikslinė atranka: 86 cukriniu diabetu sergantys respondentai, kuriuos sudarė 43 pacientai iš Lietuvos ir tiek pat iš Olandijos. Apibendrinus gautus tyrimo rezultatus, identifikuota, kad abiejų šalių respondentai pažymi, jog jiems reikėtų daugiau žinių apie: pėdų priežiūros higieną; tinkamą avalynę; traumas ir kaip jų išvengti; apie atsiradusias pėdos problemas ir veiksmus, kurių reikėtų imtis, bei kokiu atveju reikia kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą.