Slaugos problemos po endoskopinių gerybinės prostatos hiperplazijos operacijų - Paulikienė, Simona; Rumšienė, Gintarė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Gerybinė prostatos hiperplazija yra dažna urologinė liga, būdinga vyresnio amžiaus vyrams. Pastaraisiais dešimtmečiais padaugėjus gerybinės prostatos hiperplazijos atvejų, atsirado naujų gydymo galimybių. Chirurginis gydymas dažniausiai atliekamas taikant įprastinę transuretrinę prostatos rezekciją, taip pat taikant naujesnius metodus – prostatos enukleaciją Holmium lazeriu. Laiku nustatytos slaugos problemos ir jų sprendimas po operacijų padeda sumažinti komplikacijų išsivystymo riziką, gerina pacientų psichologinę būseną ir gyvenimo kokybę. Tyrimo tikslas – išnagrinėti ir palyginti slaugos problemas po Holmium lazerinės prostatos enukleacijos ir transuretrinės prostatos rezekcijos operacijų. Tyrimo metodas – pusiau struktūruotas interviu. Tyrime dalyvavo 8 slaugytojos, dirbančios urologijos skyriuje. Išanalizavus gautus duomenis, buvo palygintos slaugos problemos, kylančios po endoskopinių transuretrinės prostatos rezekcijos ir prostatos enukleacijos Holmium lazeriu operacijų. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad šlapimo nelaikymas, galvos skausmas, infekcijų rizika yra būdingos slaugos problemos po minėtų endoskopinių operacijų. Po transuretrinės prostatos rezekcijos operacijos vyrauja hiponatremijos rizika dėl galimo TURP sindromo išsivystymo, dažnesnis šlapimo susilaikymas ir krešulių susidarymas drenaže bei didesnis pooperacinės žaizdos skausmas, o po Holmium lazerinės prostatos enukleacijos operacijos galimas gausesnis kraujavimas ir yra retrogradinės ejakuliacijos išsivystymo rizika.