Operacinėje dirbančių slaugytojų patiriamas stresas ir jį sukeliančių veiksnių analizė - Mickienė, Nijolė; Surgunt, Natalja; Mikaliūkštienė, Aldona (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Operacinės skyriuje dirbantys darbuotojai yra priskiriami prie dažniausiai darbe patiriančiųjų stresą. Šios profesijos atstovams keliama daug reikalavimų – turėti gerus profesinius įgūdžius, rūpintis pacientais visą darbo laiką, teikti kvalifikuotas slaugos paslaugas, mokėti dirbti komandoje bei gebėti naudotis itin specializuotomis, moderniomis ir inovatyviomis technologijomis. Darbo tikslas – išanalizuoti mokslinę literatūrą apie operacinėje dirbančių slaugytojų patiriamą stresą bei jį sukeliančius veiksnius. Mokslinės literatūros paieška, naudojant reikšminius žodžius, vykdyta 2023 m. spalio–2023 m. gruodžio mėn. tarptautinėje PubMed duomenų bazėje ir specializuotoje informacijos paieškos sistemoje Google Scholar. Į sisteminę apžvalgą įtraukta 31 straipsnis nagrinėjama tema. Analizuojant mokslines publikacijas išsiaiškinta, kad operacinėje dirbantiems slaugytojams stresą sukelia fiziniai, cheminiai, biologiniai ir psichosocialiniai veiksniai. Operacinės slaugytojai dažnai išgyvena stresą dėl sudėtingo darbo proceso, prasto psichologinio klimato, didelio darbo krūvio, per mažo atlygio, darbo naktimis. Nenuspėjama ir įtempta operacijos eiga, darbo priemonių stoka ar techniniai nesklandumai, didelis darbo krūvis, personalo trūkumas – tai veiksniai, keliantys profesinę įtampą.