Veido valymo ultragarsu poveikis riebiai odai: literatūros apžvalga - Sabilo, Karolina; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Santrauka. Nuolat besiriebaluojančią veido odą, kuriai būdinga bėrimai, spuogai, turi įvairaus amžiaus žmonės. Šiai problemai spręsti svarbi nuolatinė odos priežiūra, kosmetinių priemonių parinkimas ir odos valymo procedūros. Viena iš galimų netraumuojančių riebios veido odos valymo procedūrų yra ultragarsas. Tikslas. Teoriniu aspektu išanalizuoti riebios veido odos problemas ir valymo ultragarsu poveikį odai. Metodai. Atlikta mokslinių straipsnių apžvalga, naudojant reikšminius žodžius: riebi veido oda (oily skin), odos problemos (skin problems), veido valymas ultragarsu (ultrasonic facial cleansing), valymo poveikis odai (effects of cleansing on the skin) ir jų derinius su žodžiais „ir“, „arba“. Mokslinių straipsnių paieška atlikta PubMed, Google Scholar, BMJ, Clin Dermatol elektroninėse duomenų bazėse. Į literatūros apžvalgą įtraukti 2016–2022 m. 22 laisvai prieinami ir pilnos apimties straipsniai nagrinėjama tema, parašyti anglų kalba. Literatūros apžvalgos rezultatai. Šiame straipsnyje aptariama pagrindinės riebios veido odos problemos, išorinių ir vidinių veiksnių poveikis odai, valymo ultragarsu poveikis riebiai veido odai ir prevencinių priemonių taikymas palaikant sveikos riebios veido odos pH balansą. Išvados. 1. Riebi veido oda dėl hormoninių sutrikimų skatina sebumo gamybą, oda linkusi blizgėti, riebaluotis, jai būdingi bėrimai ir užsikimšusios poros. Egzogeninis poveikis įjautrina odos būseną. Sveikos odos pusiausvyrai palaikyti svarbi kasdieninė veido odos priežiūros rutina. 2. Ultragarso bangos, parinktos pagal veido odos laidumą elektros srovei, teigiamai veikia riebią veido odą, predisponuoja veikliųjų medžiagų patekimą į giliuosius odos sluoksnius, gerina veido odos elastingumą, hidrataciją, mažina sebumo lygį.